Home
Educorb

Magyarországon nyolcadik alkalommal osztják ki - az Európai Bizottság és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával - az Európai Nyelvi Díjat, amely az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló, innovatív hazai programokat, folyamatokat hivatott elismerni. A díj meghirdetői 2009-ben is keresik a nyelviskolák, közoktatási, felsőoktatási, szakképző intézmények, civil szervezetek példamutató nyelvoktatási, nyelvtanulási gyakorlatát.

Az Európai Nyelvi Díj 1998-ban az EU tagállamainak kezdeményezésére azzal a céllal jött létre, hogy hivatalos elismerésben részesítse az oktatás és képzés bármely szintjén megvalósuló példaértékű, innovatív programokat. Magyarország 2002-ben kapcsolódott be a versenybe, és a program hazai lebonyolítását végző Tempus Közalapítvány díjazta az olyan hazai nyelvi/nyelvoktatási programokat, amelyek immár nemzeti és európai szinten is elismertek, és az Európai Nyelvi Díj logójának használatával képletesen is magukon viselik a minőség védjegyét.
Az elmúlt hét év során 19 hasonló nyelvi program nyerte el az Európai Nyelvi Díjat Magyarországon, melyek gazdái a legkülönbözőbb intézmények; nyelviskolák, közoktatási, felsőoktatási, szakképző intézmények, civil szervezetek, mind példaértékű nyelvoktatási vagy nyelvtanulási gyakorlatot képviselve.
A Tempus Közalapítvány idén június 26-ig várja a pályázatokat. A pályázók közül előnyt élveznek az éves prioritások területén működő programok; az idei évben az alábbi négy prioritás érvényesül: kultúrák közötti párbeszéd, nyelvek és az üzleti élet, egész életen át tartó tanulást támogató nyelvi programok, és tantárgyközi integráció.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által biztosított egymillió forintos keretből a díjazottak anyagi támogatásban is részesülnek, mely elsősorban a program széles körű megismertetésére, továbbfejlesztésére fordítható.
http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=19921
2008-ban két kiemelkedő program kapta megosztva az első díjat. Mindkét program intézményközi együttműködéseknek köszönhetően valósult meg, amely példaértékűnek számít a magyar oktatási környezetben.
(http://www.edupress.hu/)

Forrás: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=20477  

 

Logoblock