Home
Educorb

Többnyelvűség az óvodákban_Módszertani kézikönyv korai nyelvfejlesztéshez

 

  • Tudományos és módszertani útmutató a 3-6 éves gyermekek nyelvfejlesztéséhez
  • Információs és motivációs eszköz a többnyelvűség támogatásához
  • Gyakorlati segédeszköz a nyelvi foglalkozásokhoz

 

Az EDUCORB_Partnerség az oktatásért a határtérségben elnevezésű, osztrák-magyar együttműködésben megvalósuló projekt kiemelt célja a többnyelvűség ösztönzése. A projekt keretében a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. partnerségben az alsó-ausztriai Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertel-Projektmanagement és az Abteilung Kindergärten der Niederösterreichischer Landesregierung szervezetekkel támogatást nyújt a gyermekeket körülvevő nyelvek legkisebb kortól történő elsajátítása érdekében, és erősíteni kívánja az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között.

Az EDUCORB projekt keretében a Sopron-Fertődi kistérség 17 óvodájában folynak jelenleg német nyelvi foglalkozások, rendkívül pozitív tapasztalatokkal. Ezen pozitív eredményektől vezérelve készítettük és ajánljuk Önnek jelen kiadványunkat.

Az EDUCORB projekt és az Ausztria-Szlovákia, valamint az Ausztria-Csehország Határon Átnyúló Együttműködési Programok támogatásával megvalósuló „Interkulturelle Bildung für Kinder und Erwachsene" képzési projektek összefogásával készült kiadvány szakmai tartalma a Bécsi Egyetem szakértői csapatának és gyakorló óvópedagógusok közös munkájának eredménye. A német nyelven íródott, osztrák környezetet alapul vevő, majd magyar viszonyokra adaptált kézikönyv módszertani-didaktikai fogódzót kíván nyújtani azon óvópedagógusok számára, akik felismerték, hogy a többnyelvűség nemcsak felnőttként, a munkaerőpiacon jelent előnyt, hanem már a koragyermekkori fejlődés szempontjából is fontos. A kézikönyv a korai nyelvfejlesztés pozitív hatásait bemutató elméleti részeket, didaktikai magyarázatokat és német nyelvű gyakorlati példákat egyaránt tartalmaz.

A kiadványt kedvcsinálónak és útmutatónak szánjuk az óvodai német nyelvi foglalkozásokhoz, és reméljük, hogy azt az óvópedagógusok mellett a szülők éppoly haszonnal forgatják majd.

 

A kézikönyv a Kiadványok menűpont alatt letölthető.

 

Logoblock