Home
Educorb

Korai nyelvfejlesztés az óvodákban

Két napos szeminárium óvópedagógusok számára 

 

Az EDUCORB_Partnerség az oktatásért a határtérségben c. projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Niederösterreich tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. Jelenleg a projekt keretében az alsó-ausztriai Industrieviertel két óvodájában, Bad Erlachban és Wiener Neustadtban kb. 120 gyermek tanulja a magyar nyelvet. A sopron-fertődi kistérségben tavaly szeptembertől már 14 óvoda és kb. 250 óvodás vesz részt a program keretében német nyelvi foglalkozásokon.

A beszéd és a mozgás a tapasztalatszerzés és kifejezés két alapvető eszköze az óvodás gyerekek számára. A gyermekek igényeit szem előtt tartó nyelvoktatás a mozgásra és játékra - a két alapvető gyermeki tanulási formára - alapoz. A nyelvoktatás tartalmilag a gyermek mindennapjaihoz, fejlődési fázisának megfelelő érdeklődési körökhöz kötődik, ezáltal motiváljuk a gyermeket, és az elsajátítandó nyelvhez pozitív érzelmi viszonyulást alakíthatunk ki.

Hogyan tehető a nyelvi nevelés hatékonnyá?

Hogyan építhető be a mozgás segítségével történő nyelvtanítás az óvodai napirendbe?

Ezen, az EDUCORB_Partnerség az oktatásért a határtérségben c. projekt keretében megvalósuló két napos szemináriumon (előadásokon és műhelyfoglalkozáson) ezekre a kérdésekre adunk választ, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy a résztvevők a nyelvtanulás, beszéd és a mozgás egymásra hatását személyesen megtapasztalják, és ennek eszközeit a gyakorlatban megismerhessék. Mindeközben az osztrák és magyar óvónők tapasztalatcseréjére is lehetőség nyílik.

A szemináriumra olyan óvodákból érkező óvodavezetők jelentkezését várjuk, ahol terveznek, illetve jelenleg is kínálnak a gyermekek számára játékos nyelvi foglalkozásokat.

 

Rendezvény időpontja: 2010. április 20-21.

Rendezvény helyszíne: Alsó-Ausztria

 

Meghívó és jelentkezési lap elérhető az Óvodák / Módszeratni szemináriumok menűpont alatt

 

Logoblock