Home
Educorb

"Életem legjobb képzése volt" - Kétnapos óvopedagógus szeminárium Alsó-Ausztriában

„Életem legjobb képzése volt!" - ezzel és hasonló jelzőkkel illeték a lelkes résztvevők az osztrák-magyar EDUCORB projekt keretében, április 20-án és 21-én megrendezett óvodapedagógus műhelytalálkozót, amelynek keretében az osztrák óvodák tapasztalataikat  adták át azoknak a nyugat-dunántúli óvodáknak, akik érdeklődtek a korai nyelvfejlesztés és annak módszertana iránt, valamint ahol német nyelvi foglalkozásokat tartanak, ill. szeretnének bevezetni.

Az EDUCORB projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Niederösterreich tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. A projekt támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátítása érdekében, erősíti az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között. Mindezekhez kapcsolódóan továbbképzéseket szervez, hogy az új módszertani fejlesztéseket az óvodapedagógia korai nyelvi fejlesztésének területén hasznosíthassák.

A magyar és osztrák óvodavezetők, óvónők részvételével megvalósult kétnapos rendezvénynek több helyszín is otthont adott: a magyar résztvevők látogatást tettek a programban résztvevő wiener neustadti és bad erlachi óvodákban, ahol a kicsik hangos „Jó reggelt!" köszöntéssel üdvözölték a belépő vasi, zalai és győr-moson-soproni óvónőket. A második napon Michaela Steiner-Schätz óvodapedagógus szakember tartott előadást és mozgalmas műhelyfoglalkozást az osztrák és magyar résztvevőknek. Életre kelt a breitenaui szemináriumterem: az óvónők számtalan, korai nyelvtanulást elősegítő játékkal ismerkedhettek meg színes, zenés, mozgásos formában. A játékbörze alkalmat adott arra, hogy az óvónők az általuk alkalmazott játékokat, dalokat és mondókákat bemutassák, és azokat a többiek megtanulhassák. A rendezvény végén született rövid értékelésekből kiderült: rengeteg konkrét, hasznos információhoz jutottak az óvodavezetők, óvónők egyaránt, és az ott látottak-hallottak beépítésétől szakmai programjaikba sokat várnak a jövőben. A rendezvényen szakmai együttműködések és barátságok is szövődtek a két ország szakemberei között.

Résztvevői vélemények:

"Örömmel adok hírt a tapasztalataimról, e két napos szemináriumról! Rendkívül nagy szeretettel vártak bennünket, tisztelet és köszönet érte. A szervezés és az ellátás gondos, rendkívül figyelmes, magas színvonalú volt, nem lehetett hibát találni benne. A tolmácsolás is kíváló volt. Szakmailag egy nagyon magas színvonalú, jó hangulatú,  hasznos program volt. Rengeteg, a munkánk során hasznosítható, újszerű játékkal, ötlettel. Én mindjárt másnap  kipróbáltam a hallottakat, látottakat az ovimban. Sok gondolat, újabb megoldásra váró kérdés fogalmazódott meg bennem  a téma kapcsán. A mozgás , a beszéd, a nyelv fejlesztésének egy újabb sokszínű lehetősége nyílt meg számomra. Érdekes, és tanulságos volt egy másik ország óvodáit, óvónőit megismerni, összevetni szakmai kérdésekben a gondolatainkat.  Köszönöm a szervezőknek a lehetőséget , szívesen vennék részt máskor is hasonló programokon: Becska Péterné Fertőhomok Napközi Otthonos Óvoda"

"Fantasztikus két napban volt részem, még a mai napig szeretettel gondolok az együtt töltött napokra. Nagyon tetszett nekem a kiutazás (zökkenőmentessége, rugalmassága), a programok: óvodák látogatása, a szeretetteljes fogadtatás, a szervezés minden egyes mozzanata. Külön köszönet a tolmácsolásért, hiszen így senkinek sem volt nyelvi nehézsége. Jó volt egymással beszélgetni, játszani - pókhálós játék, a sok-sok mozgásos játék...- Az előadó szakmai tudása és felkészültsége, kedvessége példa értékű. Nektek is szeretném megköszönni a közvetlenséget, a segítséget, a kézen fogást a nagy idegenben. Jó kis csapat alakult ki, remélem és szeretném, ha ennek folytatása lenne. KÖSZÖNÖK MINDENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Meleg szeretettel és üdvözlettel: Boháné Gergácz Lívia Kincseskert Óvoda Petőháza"

"Örülök, hogy ilyen sokan részt vettünk szemináriumon, mert így lehetőségem adódott, hogy jobban megismerjem a magyarországon dolgozó kolleganőket és személyes kapcsolatot alakítsak velük. Rendkívül jó volt a szervezés, minden nagyon gördülékenyen, pontosan zajlott. (oszták kolleganőim véleménye is). És mit lehetett volna másként, illetve jobban csinálni: szerintem semmit. Konkrét, megnevezhető szakmai hozadékok: sikerült új játék ötleteket, mondókákat gyűjtenem. Üdvüzlettel: Szandra"

 

Logoblock