Home
Educorb

Osztrák-magyar iskolástalálkozó a Holdfényligetben

A gyöngyösfalui Holdfényliget adott otthont az EDUCORB projekt keretében, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezésében április 30-án megrendezett iskolástalálkozónak, amelyen alsó-ausztriai és nyugat-dunántúli általános iskolák felső tagozatos diákjai ismerkedhettek meg egymással, és gyakorolhatták játékos keretek között egymás nyelvének használatát. A programnak azonban nem csak a tanulókra nézve volt értékes hozadéka: a tanárok szemmel is jól látható, élénk eszmecsrét folytattak a nap folyamán. Ennek eredményeként iskolai együttműködések alapkövei is letételre kerültek.

Az EDUCORB projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Niederösterreich tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. A projekt támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátítása érdekében, erősíti az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között. Mindezekhez kapcsolódóan továbbképzéseket szervez, hogy az új módszertani fejlesztéseket az óvodapedagógia korai nyelvi fejlesztésének területén hasznosíthassák.

Ragyogó délelőtti napsütés, a fák árnyékában a füvön ülve-állva kis csoportokban hátizsákos fiatalok és tanáraik - ez a kép fogadta az érkező résztvevőket a pénteki, határon átnyúló iskolástalálkozó helyszínén. Az akkor még többnyire csendes, visszafogottan várakozó közel 50 fiatal a nap végére egy táborrá kovácsolódott össze, a gondosan és körültekintően összeállított programnak és a kitűnő élménypedagógusoknak köszönhetően leomlottak a nyelvi határok és az azzal sokszor együttjáró előítéletek. Tizenhárom alsó-ausztriai iskolában kevés óraszámban, nem régóta tanítanak magyart, mégis mindenki nagyra értékelte az osztrák gyerekek magyar nyelven elhangzó bemutatkozását. A játékos, szellemi és fizikai aktivitást, és kretaivitást is igénylő feladatokat vegyes csoportokban oldották meg a résztvevők, mindeközben sokszor szándékosan hallgattak el a tolmácsok, a gyerekek pedig egyre bátrabban ízlelgették, próbálgatták az idegen nyelvű kommunikációt, ami a kellemes körülmények között nem is volt már annyira idegen. A körülmények persze nem csak kellemesek, hanem életszerűek is voltak, aminek köszönhetően diákok és tanárok egyaránt levonhatták az egyik legfontosabb következtetést: néhány óra kreatív nyelvgyakorlás felér több heti nyelvtanulással az iskolapadban. Fontos jelzés a szervezőknek, projektgazdáknak: a a „határon átnyúló hatás" eléréséhez, a fiatalok - és később döntéshozó felnőttek - egymás elfogadására való képességének kialakulásához, az európai beilleszkedéshez nagy az igény az ilyen jellegű rendezvényekre.

 

Logoblock