Home
Educorb

Osztrák-magyar iskolástalálkozó Lanzenkirchenben - nyelvtanulást ösztönzö rendezvény 10-14 éves tanulók és tanáraik részére

Az EDUCORB projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Alsó-Ausztria tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. A projekt támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátítása érdekében, erősíti az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között. Mindezekhez kapcsolódóan továbbképzéseket is szervez.

A rendezvényre három busszal érkeztek a résztvevők az alsó-ausztriai Industrieviertel és a Nyugat-dunántúli régiókból. A diákok és tanáraik útja azonban már a bejáratnál kettévált: a pedagógusok egy együttműködési wokshopon, a tanulók pedig ezzel párhuzamosan egy interkulturális nyelvi versenyen vettek részt a szervező Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertel-Projektmanagement munkatársai közreműködésével. A workshopon többek között előadások hangzottak el a határon átnyúló iskolai együttműködések jogi és adminisztratív keretfeltételeiről, a támogatási lehetőségekről, valamint az alsó-ausztriai szomszéd és migráns nyelvi munkaközösség tevékenységéről. Ezt követően a résztvevők kis csoportokban vitatták meg további együttműködési ötleteiket, osztották meg egymással a követendő jó gyakorlatok tapasztalatait és vették sorra támogatási igényeiket. Meghívott vendégként gyakornoki státuszban dolgozó fiatalok és őket foglalkoztató vállalkozók érdekes szempontokat vetettek fel a külföldi szakmai gyakorlat kérdéseiről.

A diákok versenye izgalmas kihívást jelentett mind a magyarul tanuló osztrák, mind a németül tanuló magyarországi tanulók számára. Tíz vegyes csoportban mérték össze tudásukat, a rendkívül kreatív módon, a mindennapi élet és a kultúra témaköreiből összeállított feladatok lehetővé tették azt is, hogy egy-egy csapaton belül az osztrák és a magyar gyerekek segítsék egymást, ezáltal egymás nyelvét használva közelebb kerültek egymáshoz, és a másik nemzet kultúrájához is. A szervezők abban bíznak, hogy ezek az élmények meghatározó benyomásokká válnak, és hozzásegítik a jövő szakembereit, EU polgárait ahhoz, hogy még sikeresebbek legyenek az interkulturális kompetenciát igénylő érvényesülés bármely területén. A verseny győztes csapatai értékes díjakban is részesültek, az első helyezett csapat magyar tanulói a zalaegerszegi Kertvárosi Általános Iskolából érkeztek.

 

Logoblock