Home
Educorb

Irányí­ócsoport találkozó - tájékoztató és eszmecsere az EDUCORB-Partnerség az oktatásért a régióban cí­mü projekt jelenéröl és jövöjéröl

A projekt célkitűzéseinek társadalmi és gazdasági aktualitása, a projektpartnerek és az együttműködő szakmai szervezetek aktív elköteleződése folytán régió szerte egyre ismertebben cseng az EDUCORB név a többnyelvűséget támogató pedagógusok körében. A projekt 2008-as indulása óta számtalan kézzel fogható, komolynak ítélhető eredményt tud felmutatni, a napokban megrendezett találkozón pedig a projektvezetők már a folytatás lehetőségeit körvonalazták.

Az osztrák-magyar EDUCORB projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Alsó-Ausztria tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. A projekt támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátításához, erősíti az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között. Mindezekhez kapcsolódóan továbbképzéseket, valamint az adott korosztálynak megfelelő formában a nyelvi készségek felmérését, illetve fejlesztését célzó nemzetközi iskolás- és óvodástalálkozókat is szervez, és hiánypótló szakmai kiadványokat jelentet meg.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség által szervezett irányítócsoport találkozó délelőttje a projektpartnerek, iskolai és óvodai pedagógusok, intézményvezetők, szakmai szerveztek, kistérségek, valamint települési önkormányzatok  képviselőinek részvételével az eddigi eredmények és események bemutatásával telt. Itt a pozitív tendenciákat alátámasztó számszerű statisztikákon kívül szívmelengető beszámolók és tapasztalatok is elhangzottak a projekt keretében foglalkoztatott utazó pedagógusok részéről az osztrák és magyar óvodás gyerekek magyar, illetve német nyelvelsajátítása terén elért sikerekről. Szó esett továbbá a nemrég magyar és német nyelven megjelent kézikönyvről, amely a korai nyelvfejlesztéshez nyújt módszertani iránymutatást a gyakorló óvodapedagógusok számára. Végül az Alsó-Ausztria tartomány képviselője két olyan bilaterális (osztrák-cseh, valamint osztrák-szlovák) oktatási projektet mutatott be, amely tartalmilag alapul szolgálhat további együttműködésekhez.

Délután a műhelymunkára helyeződött a hangsúly, amely során mindenki javaslatot tehetett az osztrák-magyar oktatási együttműködés új lehetőségeire, azaz az EDUCORB projekt 2011 utáni folytatására vonatkozóan. Az elhangzott igények, ötletek és információk a projekt négy fő tevékenységi területe - tudástranszfer, képzések, tananyagfejlesztés, nyelvtanulást ösztönző aktivitások - köré csoportosíthatók, és a projekt folytatásának kiindulási pontjai lehetnek.

 

 

A találkozón elhangzott előadások anyagai:
EDUCORB projektbemutató elöadás
Marianne Erasimus elöadásanyaga

 

 

A rendezvényen készült fotók:

 

Logoblock