Home
Educorb

II. osztrák-magyar óvodapedagógus szeminárium az EDUCORB projekt keretében "Kommunikáció, mint kulcskompetencia" címmel

Második alkalommal került sor az EDUCORB - Partnerség az oktatásért a határtérségben elnevezésű projekt keretében osztrák és magyar óvodapedagógusoknak szervezett két napos szakmai továbbképzésre. A rendezvény iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés, hiszen az egyik fő téma a nemrég elkészült „Többnyelvűség az óvodákban" című módszertani kézikönyv bemutatása volt. Az idei szeminárium gyönyörű környezetben, a Lövérek szívében talált otthonra, nem véletlenül, hiszen a rendezvény második napja az óvodai környezettudatosságra nevelésről szólt.

Az osztrák-magyar EDUCORB projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Alsó-Ausztria tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. A projekt támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátításához, erősíti az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között. Mindezekhez kapcsolódóan továbbképzéseket, valamint az adott korosztálynak megfelelő formában a nyelvi készségek felmérését, illetve fejlesztését célzó nemzetközi iskolás- és óvodástalálkozókat is szervez, és hiánypótló szakmai kiadványokat jelentet meg. Érdekesség, hogy a projekt keretében jelenleg kb. 120 osztrák gyermek tanul magyarul 2 alsó-ausztriai óvodában. A Sopron-Fertőd kistérségben 17 óvoda vesz részt a projektben,  és így 492 óvodásnak biztosított a játékos német nyelvelsajátítás lehetősége. A projekt alkalmazásában három utazó pedagógus segíti elő a többnyelvűség előnyeinek már gyerekkortól kezdve történő kiaknázását. 

A már 2010-ben is nagy sikert aratott szemináriumon idén május 2-án és 3-án is összesen több mint 30 óvónő és óvodavezető vett részt alsó-ausztriai, burgenlandi és nyugat-dunántúli óvodákból. A rendezvényen való részvétel a határon átnyúló együttműködések elmélyítésén kívül a személyes kapcsolatok ápolásához is nagyban hozzájárult. Az első napon a „Többnyelvűség az óvodákban" című kézikönyvet a kiadvány társszerzője, MMag.a Ines Wondraczek mutatta be a jelenlévőknek. Először a könyv elméleti fejezeteit foglalta össze, amelynek keretében beszélt többek között a többnyelvűség gyermekre és a társadalomra gyakorolt hatásait vizsgáló tudományos kutatás legújabb eredményeiről. Ezt követően egy rövid didaktikai bevezető után sor kerülhetett a gyakorlati módszerek, különböző készségekre alapozó, többnyelvűséget fejlesztő játékok bemutatására, kipróbálására.

A második napon Lajtmann Csaba, a győri Reflex Környezetvédő Egyesülettől impulzív témaindító prezentációban világított rá a klímaváltozás okaira, és arra, hogy az ezzel kapcsolatos információkat, mint például az ökológiai lábnyom vagy az energiatakarékosság fogalmát hogyan lehet a gyerekek számára érthetően átadni, és a legkisebbeket ezáltal környezettudatosságra nevelni. A folytatásban Szatmári Adrienn, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság oktatási munkatársa a Nemzeti Park által óvodák számára kínált környezeti nevelési programját ismertette a résztvevőkkel, amelyet érdekes, a foglalkozásokon használt tárgyakat felvonultató bemutató színesített. Végezetül a szombathelyi Szűrcsapó Óvoda vezetője, Surányiné Palkó Eleonóra vezette be a hallgatóságot egy valódi zöld óvoda mindennapjaiba, szakmai tevékenységének részleteibe, amelyek a résztvevők emlékezetében méltán rögzülhettek követendő jó gyakorlatként.

Elöadások:
Lajtmann Csaba: Klímaváltozás - Változtass!
Szatmári Adrienn: Óvodások a természetben
Surányiné Palkó Eleonóra: Környezeti nevelés az óvodákban
Szemináriumon készült fotók:

 

Logoblock