Home
Educorb

Egy rendhagyó nap az óvodá(k)ban - Nemzetközi óvodástalálkozó az EDUCORB projekt keretében

Az osztrák-magyar EDUCORB projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Alsó-Ausztria tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. A projekt többek között támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátításához, és erősíti az együttműködést az osztrák és magyar óvodák, valamint más közintézmények között. Ehhez kapcsolódóan nemzetközi óvodástalálkozókat is szervez.

Az EDUCORB projekt támogatásával jelenleg kb. 120 osztrák gyermek tanul magyarul 2 alsó-ausztriai óvodában. A Sopron-Fertőd kistérségben 17 óvoda vesz részt a projektben, és így 492 óvodás számára biztosított a német nyelvvel történő játékos ismerkedés lehetősége. A projekt keretében három utazó pedagógus segíti elő a többnyelvűség alapjainak lefektetését. A tavalyi évben Bécsújhelyen és Bad Erlachban megrendezett, gyermek és felnőtt résztvevők számára egyaránt emlékezetes osztrák-magyar óvodástalálkozót követően idén a Sopron-Fertőd kistérség 5 óvodájában tölthettek együtt egy egész napot az osztrák és magyar ovisok, valamint kísérőik: pedagógusok, szülők és a szervezők. Az esemény a közös játékról, valamint a kultúrák és nyelvek találkozásáról szólt.

„Gyere, itt egy lapát, segíthetsz homokvárat építeni!", „Hogyan kell németül mondani azt, hogy csúszdázzunk együtt?", „Te magyar vagy, vagy osztrák vagy?" - a legkisebbek ilyen egyszerűen élik meg az interkulturalitást, közelítik meg a másságot, hamar oldódnak, kommunikálnak és kötnek barátságokat iskolázott idegennyelv-tudás nélkül is. És nem utolsó sorban gyorsan tanulnak, ezen kívül szinte tökéletes kiejtéssel mondják ki a másik nyelv szavait, mondatait. A többnyelvűség bevezetése a határtérség óvodáiba ezért is lehet kiemelkedően fontos és eredményes. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulása szervezésében június 8-án megrendezett óvodástalálkozón közel 50 osztrák kisgyermek, 11 osztrák óvónő, illetve 11 osztrák szülő vehetett részt, és lehettek egy napra részesei a magyar óvodai hétköznapoknak. Az osztrák és magyar gyerekek együtt tízóraiztak, együtt játszottak bent és az udvaron, együtt ebédeltek, valamint készítettek el kisebb ajándéktárgyakat. Mindeközben az osztrák óvónők tapasztalatot (sőt mi több, süteményrecepteket) cseréltek magyar kollégáikkal, és a gyerekekhez hasonlóan jó néhány kifejezést megtanultak magyarul. Az óvodástalálkozó olyan jól sikerült, hogy azt kívánjuk, bárcsak ne lenne ez a nap rendhagyó. Hogy lesz-e még lehetőség támogatott formában találkozni osztrák és magyar óvodásoknak, illetve nevelőiknek, az az EDUCORB projekt további sorsától függ, amiről döntés a közeljövőben születik.

 

Logoblock