Home
Educorb

„No és hogy mondjuk ezt németül?" - Játékos német nyelvi foglalkozások a magyar óvodákban

2013. április 17-én az EDUCORB projekt keretében német nyelvi foglalkozások megtekintésével egybekötött hálózati találkozó került megrendezésre. A találkozón az ausztriai wiener neustadti, baderlachi, weikersdorfi és winzendorfi, valamint a sopron-fertődi kistérség óvodáinak óvodavezető vettek részt. A tapasztalatcsere céljából a találkozóra érkező óvodák mindegyikében kínálnak magyar, ill. német idegennyelvi foglalkozásokat a gyermekek számára.

A gyermekek bámulatosan jó a német nyelvtudása

Az osztrák pedagógusok csodálattal figyelték a 21 kis ovis német szókincsét: a színek, ruhadarabok, számok, testrészek, stb. német megnevezéseit a kicsik magabiztosan alkalmazták a játékok és dalok során.

A gyerekek maguk készítette ajándékkal - sárga napocskákkal "Die Sonne scheint überall" felirattal -kedveskedtek a látogatóknak.

Természetesen a gyermekek is kaptak ajándékot.

 

A foglalkozások megtekintése után Némethné Józsa Ágnes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézettől az óvodai terület megújulásáról, a szakmai felügyeletről és a pedagógus portfólióról beszélt előadásában, majd pedig az óvodavezetők beszámoltak az óvodáikban zajló nyelvi foglalkozások tapasztalatairól. 

 

Magyar nyelv az ausztriai Industrieviertel négy óvodájában

Az Industrieviertelben az idei nevelési évtől kezdődően már négy óvodában kínálnak a gyermekek számára magyar nyelvi foglalkozásokat: Wiener Neustadtban, Bad Erlachban, Weikersdorfban és Winzendorfban. A legfrissebb hálózati tagok Winzendorf és Weikersdorf november óta vesznek részt ebben a projektben.  Azóta a magyar nyelv használata az óvodai
mindennapok része. Nem csak a gyerekek, de az óvónők is szorgosan alkalmazzák a
megtanult magyar szavakat.

Német,mint első idegen nyelv nyolc nyugat-dunántúli óvodában

A Sopron-Fertőd Kistérségben a német nyelv az EDUCORB projekt keretében került bevezetésre az óvodákban. Jelenleg a nyolc településen az önkormányzatok anyagi támogatása mellett folytatódnak a projekt keretében elindított játékos nyelvi foglalkozások.

Határon átnyúló óvodai projektnap

A találkozó utolsó programpontjaként a 2013. május és június folyamán megrendezésre kerülő határon átnyúló óvodai projektnap programterve került véglegesítésre, melynek keretében 85 magyar ovis fog 200 osztrák ovissal találkozni, és egy közös projektnapot eltölteni.

Májusban találkozunk!

 

Logoblock