Home
Educorb

Tudományos kísérés az Industrieviertelben

Az EDUCORB extended projekt egyik fö kitüzött célja volt az osztrák oldalon az óvodában megkezdett  magyar nyelvfejlesztés tovább folytatása az elsö osztályban. Az óvoda-iskola közti átmenet és a folyamatos nyelvfejlesztés optimális megvalósítása érdekében a Regionalverband Industrieviertel-Projektmanagement, mint a projekt vezetö partnere egy tudományos kutatást hajtott végre.

A társadalomtudományi kísérő kutatás célja az volt, hogy elemezzük a projekt célját, amely a nyelvelsajátítás folyamatosságának elősegítésére irányult az óvoda és iskola közötti átmenetben. Ily módon törekedtünk hozzájárulni a projekt sikeréhez, valamint a fenntartható eredmény biztosításához és megvalósításához.
Kvalitatív interjúkat készítettünk, és összegyűjtöttük a jól bevált gyakorlati példákat. A kvalitatív adatfelmérésre két műhelytalálkozón került sor, és 11, a nyelvoktatásban mérvadó szerepet játszó szereplővel (anyanyelvi óvodapedagógusokkal, anyanyelvi magyartanárokkal, óvodavezetőkkel, óvodai szakfelügyelőkkel, általános iskolák igazgatóival, felső tagozatos iskolák igazgatóival és az Alsó-ausztriai Nyelvi Offenzíva vezetőjével) készítettünk interjút az alábbi témákra összpontosítva:
• a nyelvoktatás módszerei és lehetőségei
• az óvoda és általános iskola közti átmenet folytonosságának javítására irányuló javaslatok
• az óvodák és általános iskolák közötti intézményes együttműködés és az intézményen belüli együttműködés gyakorlata a megszakítás nélküli magyaroktatás tekintetében
• figyelemfelhívás a nyelvi kínálatra
• a szülői közreműködés

Az industrievierteli tudományos kísérés eredményeinek összefoglalója

 

Logoblock