Home
Educorb

Német nyelv az óvodákban és óvodai hálózat a határrégióban

EDUCORB extended
08/2012-12/2014
 

Az EDUCORB projekt keretében négy évvel ezelőtt bevezetett játékos óvodai német nyelvfejlesztés a 2012/13-as nevelési évben is folytatódik. Az utazó pedagógus nyolc óvodában ismerteti meg a gyermekeket játékos, zenés és mozgásos formában a német nyelv alapjaival. A kezdeményezés immár uniós támogatás nélkül, a jelenleg résztvevő hét település anyagi hozzájárulásának köszönhetően folytatódik, azonban az osztrák pedagógusokkal és óvodákkal kialakult határon átnyúló kapcsolatokat  intenzíven ápoljuk. 

A következő települések óvodáiban folyik német nyelvfejlesztés: Fertőszentmiklós
(Bezerédj Amália óvoda és Malom utcai óvoda), Csapod, Harka, Fertőszéplak, Petőháza, Hegykő, Nagylózs. 

Az EDUCORB extended projekt keretében egy határon átnyúló óvodai hálózat -óvodapedagógusok, döntéshozók és Pedagógiai Intézetek részvételével - kerül kialakításra. A hálózati találkozók lehetőséget nyújtanak a szomszédos ország óvodai rendszerének, pedagógiai súlypontjainak, stb. megismerésére,
módszertani tapasztalatcserékre, a közös projekt tevékenységek megtervezésére, illetve a projekt megvalósulásának értékelésére.

EDUCORB 01/2008 - 07/2012 

A Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulás az EDUCORB projekt keretében egy pilot tevékenységet, a német nyelvi foglalkozások tartásának támogatását, koordinálását tűzte ki feladatként a sopron-fertődi minta-kistérség nem német nemzetiségi óvodáinak csoportjaiban.  

A projekt keretében a következő települések óvodáiban került a német nyelv bevezetésre: Hegykő,
Fertőhomok, Nagycenk, Pereszteg, Fertőszentmiklós Rákóczi úti óvoda, Fertőszentmiklós Malom úti óvoda, Petőháza, Csapod, Iván, Harka, Sopronkövesd, Újkér, Zsira, Nagylózs, Fertőszéplak, Sopronhorpács, Egyházasfalu.

 

Logoblock