Home
Educorb

Utazó pedagógusok - Jó gyakorlatok kézikönyve

- Tapasztalatok, megoldások a változó munkahelyen dolgozó pedagógusokat foglalkoztatók számára a Nyugat-dunántúli régióban -

Az „utazó pedagógus" szerepéhez kapcsolódó 5 műhelymunka a régió minden megyéjére kiterjedően workshop jelleggel zajlott. Az első két alkalommal a kistérségi és városi oktatásirányítási munkatársakat, a megyei pedagógiai intézetek munkatársait hívtuk meg. Kíváncsiak voltunk nézőpontjukra, hogyan vélekednek az utazó pedagógusi szerepről a saját kistérségük, településük szempontjából.

A második körben 3 alkalommal gyakorló intézményvezetőkkel dolgoztunk, de a kistérségi oktatásirányítási szakemberek számára is nyitottak voltak a műhelyeink. Érdekes tanulási folyamat volt a nézőpontok ütköztetése, a gyakran teljesen eltérő vezetői és fenntartói megközelítések összesimítása.

A szemináriumok eredményeiről egy kézikönyv készült a Tinta Tanácsadó Kft. bevonásával.

A kézikönyv konklúziója:

Hajózni muszáj. Megtanulni együtt élni és dolgozni. Felelősség a tanulókkal szemben. Teamben dolgozni. Partnerkeresés. Kommunikáció. Információ. Motiváció. Az együttműködés jelentősége. Interkulturalitás.

Ezeket a német és magyar nyelvű üzeneteket az EDUCORB projekt nyitó rendezvényén, néhány osztrák-magyar közös munkacsoport írta fel a flipchartra. Az ezt megelőző moderátori kérdés az volt, miben látják a projekt és a nemzetközi együttműködés lehetőségeit, mit értettek meg az egynapos nyitó konferencia alapján.

A projektelem az utazó tanárokkal foglakozott. Egy parányi szeletével a magyarországi iskolaügynek. Azzal a tevékenységgel, amelyre vonatkozóan egyre több régiós megoldás kezd kialakulni. Azokkal a pedagógusokkal dolgoztunk elméletben, akik komoly iskolaszervezési, működtetési tényezővé válhatnak. Akik nélkül nem lehet bátor fenntartói döntéseket hozni azokban az esetekben, ahol az iskolaszervezés nehéz és anyagilag gyötrelmes, s már régen nem biztosítja az egyenlő esélyű hozzáférést a tanulók számára.

Azok a kollégák, akik komoly aktivitást kifejtve eljöttek szemináriumainkra és végigdolgoztak egy-egy napot velünk, számos izgalmas szakmai kérdést vetettek fel.

Megerősítették azt a szakmai álláspontot, hogy jól definiált és kommunikált szakmai célokkal, precíz tervezéssel és megvalósítással az utazó pedagógusi szolgálat működtethető. Hogy a néhány kilométerre mellettünk dolgozó osztrák kollégák biztonságos finanszírozási háttere itthon is megteremthető. Hogy ma már bátran támaszkodni lehet olyan hazai modellekre is bizonyították életképességüket.

 

A kézikönyv letölthető a Kiadványok menűpont alatt.

 

Logoblock