Home
Educorb

Szomszédos idegen nyelvek az óvodákban és iskolákban: az osztrák-magyar projekt Barbara Schwarz alsó-ausztriai tanácsos asszony és Dr. Fodor Tamás polgármester ünnepélyes, elismerö szavaival zárult

Az osztrák és magyar iskolaigazgatók, óvodavezetők, szülők és nem utolsó sorban a gyerekek lelkesen nyilatkoztak a szomszédos német és magyar idegen nyelvi órákról, melyeket az  EDUCORB extended projekt ingyenesen biztosított számukra. A projekt,  2014. november 24-én Hainburgban, 150 érdeklődő részvételével ünnepelte a közelgő projektzárást. Barbara Schwarz ausztriai tanácsos asszony és Dr Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, a hasonló jellegű kezdeményezések és projektek  jelentőségét hangsúlyozták.

Az EDUCORB extended projekt zárórendezvénye az alsó-ausztriai Nyelvi Offenzíva 10. éves jubileumi rendezvényével közösen került megrendezésre az Alsó-ausztriai Tartományi Akadémia és a Regionalverband Industrieviertel szervezésében. Az ünnepélyes zárórendezvény a szomszédos idegen nyelvek elsajátítását támogató kezdeményezéseket és projekteket ünnepelte.

Barbara Schwarz tanácsos asszony Alsó-Ausztriára vonatkozóan elmondta: "Időközben 39.000 diák és 15.000 óvodás gyermek tanulja a Nyelvi Offenzíva keretében a szomszédos cseh, szlovák vagy magyar nyelvek valamelyikét. A gyerekek számára minden elsajátíott nyelv egy újabb esélyt jelent a közös gazdasági térben, illetve a jövője alakításában a közös Európában."

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere pódiumbeszédében kiemelte: „Azzal, hogy egymás nyelvét beszéljük, közelebb kerülünk egymáshoz, és azt gondolom ez az európai szellemisségnek is a fontos része. Amellett, hogy gazdasági előnyei is vannak."

A Sopron-Fertőd kistérségben jelenleg 9 óvodában folynak játékos német nyelvi foglalkozások. Az EDUCORB extended projekt keretében sikerült a német nyelvtanulás folymatosságának biztosítása, ezáltal négy általános iskolában van jelenleg lehetőség rá, hogy a gyerekek megszakítás nélkül a negyedik osztályig tanulhassák a szomszédos, német nyelvet.

A rendezvény keretében az EDUCORB extended projekt magyar és osztrák projektpartnerei közösen prezentálták a projekt eredményeit: 2008-tól kezdődően dolgoznak az Európai Unió által támogatott kezdeményezések keretében közösen. Az EDUCORB extended projekt elsődleges célja, az óvodában megkezdett idegennyelv-tanulás általános iskolában való továbbfolytatása, ezáltal a idegennyelvtanulás folyamatosságának a biztosítása.
További súlypontjai voltak emellett a projektnek, a gyerekek számára szervezett határon átnyúló találkozók, a tanítási módszertanok fejlesztése, vagy például a sopron-fertődi nyelvfejlesztési modellt értékelő tudományos kísérés elvégzése.

A délután folyamán a rendezvény résztvevői maguk is kipróbálhatták egy szomszédos idegen nyelv tanulást. Workshopok keretében magyar, szlovák és cseh gyorstalpalókon vehettek részt az érdeklődők, és a megszerzett nyelvtudást, a találkozót követően rövid beszélgetések keretében ki is próbálhatták.  

Sajtóközlemény

 

Logoblock