Home
Educorb

A német nyelv bevezetése a Sopron-Fertőd minta-kistérségi óvodákban

A Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulás az EDUCORB projekt keretében egy pilot tevékenységet, a német nyelvi foglalkozások tartásának támogatását, koordinálását tűzte ki feladatként a sopron-fertődi minta-kistérség nem német nemzetiségi óvodáinak csoportjaiban.

Az óvópedagógus munkakör 2008. augusztusában került meghirdetésre. Az állásra 12 jelentkező adta be pályázatát, közöttük összesen két nemzetiségi óvodapedagógus, valamint egy német nemzetiségi, ágfalvi lakosú óvodapedagógus. A felvételi elbeszélgetésen a Kistérségi Óvodavezetői munkaközösség vezetője, a Kistérségi Iroda vezetője és a kistérség közoktatási munkatársa volt jelen. A Társulás 2008. október 4-től foglalkoztatja az óvónőt, aki óvodapedagógus végzettséggel rendelkezik, de német nemzetiségű. A Társulás a másik két esélyes, német nemzetiségi végzettségű óvónőnek is tudott segítséget nyújtani az elhelyezkedéshez. Jelenleg mindketten tevékenyen végzik hivatásukat.

A Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulás által alkalmazott óvodapedagógus, Kocsis Zsuzsanna jelenleg 8 óvodában látja el a projektben vállalt feladatokat. Az óvodák Nagycenk, Hegykő, Fertőhomok, Fertőszentmiklós (2 óvoda), Iván, Sopronhorpács, Petőháza településeken működnek. Az óvodákban figyelembe vételre kerültek a szakmai álláspontok is az idegen nyelv „tanításával" kapcsolatosan. A gyermekek szüleitől előzetesen nyilatkozatok kerültek bekérésre, annak megállapítására, hogy mekkora igény van jelen Sopron-Fertőd kistérség területén a mai óvodákban idegen nyelvekkel történő ismerkedésre. A foglalkozások tervezésénél a Társulás kérte, és meg is kapta a fertődi Napközi Otthonos Óvoda segítségét, ahol szintén a közel múltban indult német nemzetiségi csoport. Az óvodák heti, illetve napi rendjéhez alkalmazkodva igyekeztek beosztani a heti német nyelvi foglalkozások időpontjait. Minden óvodában a rendes nyitvatartási időben tartja az óvónő a foglalkozásokat.

A visszajelzések pozitívak, örömmel veszik a térség érintett óvónői, továbbá a gyermekek, és szüleik is az új lehetőséget.

 

Logoblock