Home
Educorb

Fókuszban az idegennyelvi kommunikáció – az EDUCORB projekt keretében megvalósult második iskolástalálkozó a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezésében

Tizenhárom iskolából, két országból, összesen három busszal érkeztek a diákok és tanáraik a festői környezetű, Vas megyei hagyományőrző turisztikai központba, Marton-Szállásra. Az ausztriai Industrieviertel régió tíz oktatási intézménye, két szombathelyi és egy nagykanizsai általános iskola alsó tagozatos diákjai vehettek részt az idegen nyelvi kommunikációt ösztönző programon, amely az EDUCORB - Partnerség az oktatásért a határtérségben elnevezésű osztrák-magyar projekt keretében került megrendezésre, a négy éves projekt utolsó célcsoport-orientált eseményeként.

A 44 kisdiák a délelőtt folyamán lebilincselően érdekes „élő történelemórán" vehetett részt, ahol a honfoglaló magyarok életmódjával, harcmodorával ismerkedhettek meg Marton Ágoston kétnyelvű előadásában, aki természetesen az általa tartott lovakat is bemutatta az érdeklődőknek. Az élményekkel, no meg a kuriózumnak számító ebéddel - amely az áldos nevet viselte, és egy ősi magyar étel -, telítődve kezdődhetett el a vegyes csapatokkal lebonyolított nyelvi verseny, amely végül egytől egyig társalgásra bírta az addig még inkább csak félénken egymást mustráló osztrák és magyar gyerekeket. A győztes csapatnak jutalom is járt, köztük egy vándordíj, amely most az osztrák iskolába került, de fél év múlva a csapattagok és tanáraik újra találkoznak, hogy fél évre a magyar iskola vegye át a 2011. június 10-re emlékeztető lovat formázó ivócsanakot és a nyílvesszőt. Remélhetőleg ez egy vagy több iskolai partnerség kezdetét jelenti majd.

A délután további része oldott hangulatban, a szabadban telt, a bátrabb kisdiákok élénk barátkozásba kezdtek szomszéd országbeli társaikkal, tanáraik, valamint a projekt vezetőinek nem kis örömére. Néhányan még e-mail címet is cseréltek, a köztük kialakuló levelezés talán hozzájárul majd idegennyelv-tudásuk gazdagításához, illetve interkulturális érzékenységük kialakulásához. És ha igen, akkor a végéhez érkező EDUCORB projekt elérte célját...

Az osztrák-magyar EDUCORB projekt három évvel ezelőtt a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Alsó-Ausztria tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés kialakítását tűzte ki célul a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében. A projekt többek között támogatást nyújtott a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátításához, és számos rendezvénye segítségével erősítette az együttműködést az osztrák és magyar iskolák, valamint egyéb közintézmények között.

 

A rendezvényen készült képek:

 

Logoblock